Eerste hulp bij schuimig water

Eerste hulp bij schuimig water

Voorkom problemen door regelmatig onderhoud

Een jacuzzi of zwemspa van goede kwaliteit zorgt voor jaren ontspanning en plezier. Naast ontspannend baden en tijd doorbrengen met vrienden, moet je als eigenaars rekening houden met wat routine-onderhoud. Dat laatste klinkt minder leuk dan een nachtelijke duik in je zwemspa. Met een regelmatig onderhoudsschema blijft je jacuzzi schoon, helder en klaar om van te genieten.

Test het water wekelijks en brengt het in evenwicht. Reinig de filters regelmatig en maak de jacuzzi drie à vier keer per jaar volledig leeg. Wanneer je de jacuzzi schoon houdt en goed onderhoudt, vermijd je veel voorkomende problemen zoals schuimig water.

Oorzaken van schuimig water

Heb je je jacuzzi geopend om te ontdekken dat er schuim op het water drijft? Het is belangrijk uit te zoeken waarom het schuimt, hoe je het kan oplossen en hoe je het kan voorkomen.

De oorzaak van schuimig water is meestal zeepresten in een badpak, een opeenhoping van oliën, of een onevenwichtige waterchemie. Een lage calciumhardheid kan er ook voor zorgen dat er zich makkelijker schuim vormt aan de oppervlakte van het water. Oliën in het water kunnen afkomstig zijn van lichaamsverzorgingsproducten, zoals lotion, zonnebrandcrème en deodorant. Haarverzorgingsproducten, zoals conditioner en mousse, kunnen ook een probleem vormen. 

Een van de manieren om schuimig water te vermijden is de chemicaliën in balans te houden. Test het water voor je erin gaat en zorg voor water in evenwicht.

Schuimig water verhelpen

 Op de Luxor website vind je een tabel met   veel voorkomende problemen en hoe ze     aan te pakken. 

 Als je schuim in je water hebt, zijn er een paar   dingen die je kan doen.

Een anti-schuim product

  • aanbrengen is vaak   de eerste stap in het oplossen van je schuimig water. Hoewel het de onderliggende oorzaak niet aanpakt, helpt het wel om het schuim uit het water te verwijderen. Het vernietigt ook eventuele algen in het water en voorkomt dat er algen ontstaan.
  • Calciumverhoger. Na het verwijderen van het schuim, test je de waterchemie. Het is mogelijk dat een lage waterhardheid (GH) de oorzaak is van de schuimvorming. Pas dit indien nodig aan door een Calciumverhoger toe te passen.
  • Spoel de filters. Filters zijn een belangrijk onderdeel van je jacuzzi en zwemspa en zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van vuil en aanslag uit het water. Spoel je filters wekelijks als onderdeel van het normale onderhoud. 
  • Laten leeglopen en opnieuw vullen. Als er na een paar dagen nog steeds schuim is, kan je je jacuzzi leeg laten lopen. Zorg ervoor dat je de kuip goed schoonmaakt voor je hem opnieuw vult, zodat je geen schuim of film op het acryl achterlaat.

Om je water schoon en helder te houden, moet je je afspoelen voor je in je jacuzzi gaat.

Voorkom schuimig water

Een beetje preventie kan je helpen om je jacuzzi proper te houden. Het is vooral belangrijk om te weten welke lichaams- en haarverzorgingsproducten je gebruikt en hoe die inwerken op het water. Het is veel makkelijker om lang haar in een paardenstaart te doen dan het probleem van schuimig water op te lossen.

Tips om schuimig water te vermijden:

  • Spoel je af voor je in de jacuzzi stapt
  • Spoel zwemkleding grondig uit en droog het na het wassen
  • Bind lang haar op of draag een badmuts
  • Spoel regelmatig de jacuzzi filters
  • Hou in de gaten hoeveel mensen de jacuzzi gebruiken en hoe lang
  • Laat de afdekking erop wanneer je de jacuzzi niet gebruikt

Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
Alternatief voor zwembad