Worstel je met chronische pijn?

Probeer watertherapie

In een Luxor zwemspa, kan je genieten van een workout en genieten van aquatherapie voor pijnverlichting. Maar het gaat niet alleen om de lichaamsbeweging. De mogelijkheid om de watertemperatuur te wijzigen in een therapeutische 34°C graden, of tot 37°C graden als je niet aan het sporten bent, helpt ook.

Je weet dat lichaamsbeweging een belangrijk onderdeel is van een gezonde levensstijl. Het probleem is dat chronische pijn je ervan weerhoudt om aan een fitnessprogramma te beginnen. De pijn maakt het al moeilijk genoeg om de dingen te doen die je dagelijks moet doen. Het lijkt bijna onmogelijk om daar beweging aan toe te voegen, ook al weet je dat het een positief effect zal hebben.

Maar misschien is er iets dat je nog niet hebt geprobeerd en dat je niet alleen in beweging kan brengen, maar ook je pijn kan verminderen.

Feiten over chronische pijn

Wat is chronische pijn? Onderzoekers definiëren die als pijn die je op de meeste dagen of elke dag ervaart gedurende zes maanden.

Uit wetenschappelijke statistieken blijkt dat meer dan 20% van de volwassenen met chronische pijn leeft, maar het percentage kan oplopen tot 40%. En sommigen, ongeveer 8% van de volwassenen, worstelt zelfs met chronische pijn met een hoge impact. Pijn die hun vermogen beperkt om de activiteiten van het dagelijks leven uit te voeren.

Voor sommigen kan de pijn het gevolg zijn van een blessure of artritis. Anderen lijden aan een chronische aandoening zoals fibromyalgie of reumatoïde artritis. Veroudering, gewicht en een slechte houding kunnen ook de oorzaak zijn. Maar voor sommigen is er misschien geen duidelijke oorzaak. 

De kosten van chronische pijn zijn meer dan een verminderde levenskwaliteit. Medische kosten, productiviteitsverlies en arbeidsongeschiktheidsprogramma's worden geschat op miljoenen euro's per jaar.

Traditionele therapieën omvatten vaak medicijnen, vrij verkrijgbaar of op voorschrift. Maar steeds meer mensen zoeken alternatieve behandelingen - zoals lichaamsbeweging, massage en warmwatertherapie - om de pijn te beheersen.

Waar kan je ze alle drie vinden? In een Zwemspa van Luxor. Onze zwemspa's hebben een therapie gedeelte, waar jets spierpijn verlichten en stijve gewrichten losmaken.

Wateroefeningen bij chronische pijn

Elke dag is anders wanneer je leeft met chronische pijn. Op maandag ben je misschien klaar om de week door te komen. Maar op woensdag? Je gebruikt een stok om van de slaapkamer naar de keuken te komen. De gedachte om ontbijt te maken en op tijd op het werk te zijn, lijkt overweldigend. Oefening? Je voelt je angstig als je er alleen al aan denkt. 

Maar uit onderzoek blijkt dat mensen met chronische pijn misschien bang zijn voor de pijn van lichaamsbeweging, maar dat het ook veel goeds kan doen. 

  • Lichaamsbeweging kan helpen bij de toevoer van zuurstof en bloed, waardoor spieren niet meer verkrampen.
  • Lichaamsbeweging verandert de manier waarop de hersenen op pijn reageren en normaliseert het proces van pijnsignalen.
  • Lichaamsbeweging bevordert de afgifte van chemische stoffen die pijn uitschakelen.

En lichaamsbeweging in het water heeft misschien nog wel meer voordelen. Niet alleen zullen mensen met chronische pijn de voordelen ondervinden van het natuurlijke drijfvermogen van water om een low-impact workout te doen, ze zullen zich ook mentaal beter voelen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging in het water bij chronische pijn een emotionele reactie teweegbrengt, waardoor de stemming verbetert en de kans groter is dat men zich aan het programma houdt. In één groep meldden de deelnemers die in het zwembad trainden een verbetering van de pijn, angst en depressie. Het aantal dagen dat men zich goed voelde nam toe. 

Het programma kan beginnen met vijf of 10 minuten beweging (wandelen, zwemmen, roeien) en geleidelijk uitbreiden. Met een Zwemspa hoef je alleen maar naar buiten te lopen. Je hoeft geen extra inspanning te leveren om naar een fitnessles of sportschool te gaan, wat de pijn zou kunnen vergroten. 

En als je klaar bent met sporten, kan je naar het therapie gedeelte gaan zitten voor een massage op maat. Dat krijg je niet in de sportschool.

Belangrijk: Raadpleeg altijd je arts voordat je met een trainingsprogramma begint.

Warmwatertherapie bij chronische pijn

Stressvermindering en ontspanning zijn van vitaal belang om chronische pijn onder controle te houden. 

In een Luxor Zwemspa maakt de warmte van het water het gemakkelijker om te ontspannen. Je kan bewegen in een therapeutische 34°C graden of genieten van een temperatuur tot 37°C graden. Het zal de circulatie helpen verbeteren, het bewegingsbereik vergroten en de flexibiliteit verbeteren. En je gespannen spieren die verband houden met chronische pijn zullen verlichting voelen. 

Regelmatig baden kan ook leiden tot een langdurige vermindering van ontstekingen, die bij sommige chronische aandoeningen aan de basis van de pijn liggen. Mensen met reumatoïde artritis en fibromyalgie kunnen duidelijke verlichting zien bij het gebruik van een Zwemspa voor hydrotherapie.

En de combinatie van onderdompelen in water met regelmatige lichaamsbeweging is effectiever gebleken dan lichaamsbeweging alleen. Onderzoeken naar chronische nekpijn en chronische lage rugpijn toonden aan dat de twee samen de pijn en invaliditeit kunnen verminderen en de levenskwaliteit kunnen verbeteren.

Sommige modellen van onze zwemspa's zijn ook voorzien van regelbare therapiejets die gespannen of vermoeide spieren aanpakken. De massage kan helpen pijn te verminderen, stress en angst te verlichten en, volgens wetenschappers, "de pijnpoort te sluiten". Massage, zeggen ze, stimuleert zenuwvezels en stopt pijnberichten van en naar de hersenen.

Ontdek de voordelen van het bezit van een zwemspa, probeer een zwemspa uit in ons testcentrum en vraag raad aan onze wellness experten.

Ik boek een afspraak

Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
De ideale zwemspa