Wateroefening voor een slechte houding

Bewegen in het water voor een betere houding

Je vertelt jezelf dat je gewoon ouder wordt. Als je 's morgens uit bed stapt, loop je een beetje voorovergebogen. Je lage rug voelt strak aan, soms zelfs een beetje ongemakkelijk. Maar die spanning en pijn verdwijnen niet altijd als je de hele dag beweegt. 

De meeste mensen krijgen in hun leven wel eens last van rugpijn. Volgens wetenschappelijke studies is de kans dat je rugpijn krijgt groter naarmate je ouder wordt - het begint tussen de 30 en 40 jaar.

Leeftijd is echter niet de enige reden dat je rugpijn krijgt. Een slechte houding kan leiden tot pijn in je nek, schouders, bovenrug en onderrug. Het kan ook hoofdpijn en "knopen" veroorzaken.

Of het nu gaat om te veel uren aan een bureau of voorovergebogen lopen, velen van ons moeten rechtop gaan zitten. Om je houding te verbeteren is echter meer nodig dan alleen rechtop staan. Lichaamsbeweging en gewichtsverlies kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je houding. 

Maar sporten als je rug al pijn doet? Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te raken om te gaan sporten. Wateraerobics is een low-impact manier om je core te versterken, je houding te verbeteren en je algehele conditie te verbeteren. Met een zwemspa kan je trainen in het water zonder het comfort en de privacy van je tuin te verlaten. 


Als je lichaam niet goed is uitgelijnd, kunnen je heupen naar voren hellen en kun je je hoofd voorover buigen.

Slechte houding vs. goede houding

Je houding verwijst naar de uitlijning van je lichaam - eigenlijk hoe alles in elkaar zit. Je oren moeten over je schouders liggen, je schouders moeten naar achteren zijn geduwd. Je ruggengraat en heupen moeten neutraal zijn. 

Mensen met een goede houding kunnen een rechte lijn trekken van de bovenkant van hun hoofd via hun oren, schouders, heupen en enkels. Tekenen van een slechte houding zijn bijvoorbeeld naar achteren of naar voren leunen, een kromming in de onderrug of het afronden van de schouders. Mensen met een slechte houding kunnen ook hun hoofd naar voren duwen, waarbij de kin bijna over de borst komt.

De oorzaken van een slechte houding houden meestal verband met de moderne levensstijl. Mensen brengen meer tijd zittend door, of het nu gaat om computerwerk of televisiekijken. Een zittende levensstijl kan ook leiden tot onevenwichtigheden in de spieren. 

Als je te lang zit of voorovergebogen zit, past je lichaam zich aan deze slechte houding aan. De spieren in je rug kunnen verzwakken en langer worden, terwijl de spieren aan de voorkant van je romp strak komen te staan.  Als je rugspieren verzwakken, kun je merken dat je niet sterk genoeg bent om een goede houding aan te houden - zelfs als je op je houding let.


Hoewel lichaamsbeweging een slechte houding niet kan genezen, kan het helpen je spieren te versterken en je lichaamshouding te verbeteren.

Oefeningen voor een slechte houding

Wil je tot de kern komen van je slechte houding? Wel, het kan een zwakke kern zijn. Je kern of core omvat de spieren van je buik en rug en als die zwak zijn, kan je vooroverbuigen of kampen met lage rugpijn. 

Om een slechte houding te corrigeren is het belangrijk om oefeningen te doen die gericht zijn op de bovenrug. Tot de spiergroepen behoren de romboïden en de trapezius. Deze spieren zijn belangrijk om je borstkas en schouders naar achteren te houden, zodat je rechtop kunt staan.

Het is ook belangrijk om de tegenoverliggende spieren, zoals de borstspieren, te rekken.  

Een artikel in het Journal of Physical Therapy Science vermeldde de resultaten van een studie waarin de voordelen van lichaamsbeweging voor houdingscorrecties en pijn werden onderzocht. De deelnemers aan de studie oefenden drie keer per week, gedurende 20 minuten per sessie. Het oefenprogramma voor houdingscorrectie duurde acht weken.

Na afloop van het programma meldden de deelnemers aanzienlijke verbeteringen. Ze hadden minder schouder- en rugpijn. Studies hebben ook aangetoond dat oefeningen en rekoefeningen de houding van het hoofd, een symptoom van een slechte houding verbeteren. 


Roeien in een zwemspa kan helpen de spieren in je rug te versterken. Een sterke rug is belangrijk voor een goede lichaamshouding.

Wateroefeningen voor correctie van de houding

Een slechte houding is niet alleen pijnlijk in de nek of rug. Een slechte houding kan je gezondheid negatief beïnvloeden. 

Oefenprogramma's voor houdingscorrectie omvatten vaak verschillende stretchoefeningen. In een zwemspa kan je profiteren van het drijfvermogen van het water voor meer mobiliteit en meer flexibiliteit. 

Bovendien kan je door de natuurlijke weerstand van het water oefeningen doen zonder apparatuur en toch je kracht en houding verbeteren.

Heup flexor strech

Dit is een geweldige manier om de spanning in je heupen te verlichten en lage rugpijn te verlichten. Je kan op een trap van de zwemspa gaan zitten of aan de zijkant van de spa gaan staan, waarbij je de wand als steun gebruikt. Plaats je linkervoet op je rechterdij en druk zachtjes op je linkerdij. Als je staat, gaat je met je heupen in een aangepaste hurkzit zitten. Houd 30 seconden vast en herhaal dit aan de andere kant.

Water aerobics lunge

Met een gespreide houding kijk je naar de achterkant van ja zwemspa. Plaats je voorste voet op een opstapje van de zwemspa. Buig je voorste been en zak in een lunge. Houd 30 seconden vast en herhaal dit aan de andere kant.

Roeien met stangen

De meeste Master Spas zwemspa's worden geleverd met de H2Xercise-kit met roeistangen. Met de roeistangen geïnstalleerd neem je plaats op een zitje in de spa. Houd de roeistangen vast en maak langzaam een roeibeweging. Knijp je schouderbladen samen en keer terug naar de startpositie. Zorg ervoor dat je je kern aanspreekt en je armen gelijkmatig gebruikt.


Je kunt aquatische halters gebruiken om je core te versterken.

Chest fly met halters

Ga in het zwemgedeelte van je zwemspa staan en strek je armen voor je uit. Houd de aquatische halters zo vast dat je handpalmen naar elkaar gericht zijn en je duimen naar de lucht. Open je armen met een zachte buiging in je ellebogen. Knijp de schouderbladen samen. Keer langzaam terug naar de start, waarbij je de halters tegen het water voelt duwen.

Core rotatie

Houd met beide armen gestrekt een waterhalter vast of bal je handen in een vuist. Draai je bovenlichaam langzaam van links naar rechts. Je kunt deze oefening uitdagender maken door de waterstroom van je zwemspa aan te zetten.


Halter doorgeven

Dit is een variatie op de core rotation, voor deze oefening heb je maar één halter nodig. Met je voeten op schouderbreedte uit elkaar, strek je je armen uit met de halter voor je. Houd de halter in één hand en breng hem opzij. Breng hem voor je lichaam en geef de halter door aan je andere hand. Met de halter in de tweede hand breng je hem naar je zij. Keer terug naar het midden en blijf de reeks herhalen. 

Superstretch

Houd de roestvrijstalen grijpstang van de zwemspa vast. Je armen moeten recht zijn en verder dan schouderbreedte uit elkaar staan. Schop je benen achter je op en laat ze naar achteren drijven. Probeer zo "lang" mogelijk te worden terwijl je in het water ligt. Draag eventueel een snorkel tijdens deze oefening om je nek niet extra te belasten.  Strek je benen achter je uit en spreid ze, zodat je met je buik naar beneden in het water drijft. 

Scissor kick

Kijk naar de lucht en pak de roestvrijstalen grijpstang vast. Duw je benen omhoog en strek je lichaam uit. Schop zachtjes met je benen terwijl het water je lage rug ondersteunt. Let erop dat je je kern goed vasthoudt en vanuit de heupen trapt.

Hoe koop je een zwemspa voor aquatherapie thuis?

Ben je klaar om een thuis te werken aan je gezondheid? Met een Master Spas zwemspa kan je gemakkelijk en veilig oefeningen in je dagelijkse routine opnemen. Vraag onze wellness expert om meer informatie over de voordelen van waterfitness en hydrotherapie en welke zwemspa het best beantwoordt aan jouw behoeften.

Een afspraak boeken

Deel met je vrienden:

Social Mediain Blog
Beste afdekking voor je zwemspa