Jacuzzi yoga

Jacuzzi yoga

Yoga is bekend om zijn vermogen om je te ontspannen en te kalmeren terwijl het je helpt om een sterker en meer lenig lichaam te bereiken. Het lijkt alsof yoga al de perfecte vorm van zachte oefening is. Voeg een jacuzzi of zwemspa toe aan de mix en je krijgt een combinatie van warmte, ondersteuning en lichaamsbeweging die nog gunstiger is dan yoga of een jacuzzi op zich.

Ben je nieuw in jacuzzi-yoga, gebruik dan deze gids als uitgangspunt. Je leest meer over:

 • Wat yoga is en waarom het goed voor je is.
 • Waarom de combinatie yoga en jacuzzi of zwemspa zinvol is.
 • Enkele jacuzzi-yoga houdingen voor beginners.

Wat is yoga en waarom is het zo geweldig?

Hoewel er geen geregistreerde gegevens zijn van de eerste yogabeoefening, wordt aangenomen dat yoga meer dan 5000 jaar geleden is ontstaan in het oude India, ruim voor de geboorte van Boeddha, toen het Hindoeïsme nog een relatief nieuwe religie was.

Yoga evolueerde over vele duizenden jaren en werd nauw verbonden met een verscheidenheid aan Aziatische religies en culturen. Het begon bekendheid te krijgen in de Westerse wereld tijdens het Victoriaanse tijdperk, en een vandaag is het een populaire vorm van oefening, ontspanning en meditatie. Yoga bestaat uit:

 • Het bereiken van bepaalde lichaamshoudingen
 • Beheersen van de ademhaling
 • Meditatie

Yoga heeft verschillende voordelen die door de wetenschap worden ondersteund, waaronder:

 • Betere spierkracht en uithoudingsvermogen
 • Verhoogde flexibiliteit
 • Verlaagde bloeddruk
 • Betere cardiovasculaire gezondheid
 • Gewichtsverlies
 • Verminderde angst
 • Verbeterd lichaamsbeeld
 • Meer aandacht voor gezond eten

Waarom zijn een jacuzzi en yoga voor elkaar gemaakt?

Het is duidelijk dat yoga een indrukwekkende reeks van zowel fysieke als psychologische voordelen biedt. Maar wat als je die voordelen nog zou kunnen verbeteren? Dat is precies wat er gebeurt als je yoga combineert met een jacuzzi of zwemspa. Een spa heeft immers een even opmerkelijk aantal voordelen, waaronder:

 • Verminderde stress
 • Ontspanning
 • Spier- en gewrichtspijnbestrijding
 • Betere gewrichtsmobiliteit
 • Verbeterde slaap

Samen kan een jacuzzi en yoga je krachtige ontspannende en stres verminderende voordelen bieden, evenals ondersteuning en weinig belastende oefeningen voor elk deel van je lichaam. Mensen met blessures, pijn of aandoeningen aan de ledematen, zoals artritis, kunnen jacuzzi-yoga als bijzonder heilzaam ervaren. Dit komt omdat het beoefenen van yoga in een jacuzzi je in staat stelt om te genieten van alle voordelen van yoga en tegelijkertijd de mobiliteit te verbeteren door het water. In het water ervaart je lichaam immers een gevoel van gewichtloosheid. De druk op het lichaam wordt tot wel 90% verminderd.

De beste jacuzzi-yoga houdingen voor beginners

Weet je niet waar je moet beginnen, lees dan verder. Dit zijn een paar eenvoudige jacuzzi-yoga houdingen voor beginners.

Basis ademhaling

Om te beginnen met een jacuzzi-yoga sessie, breng je eerst je lichaam en geest tot rust door simpelweg in je jacuzzi of zwemspa te zitten en een reeks van diepe ademhalingen te nemen.

Recht je rug en laat je schouders hangen, vul je longen volledig bij elke ademhaling en voel het water op je lichaam. Neen, je hoeft echt niet in kleermakerszit te gaan als dat niet comfortabel aanvoelt. Je mag het uiteraard wel proberen 


Zittende werveltorsie

Om de spanning in de rug, de romp en de schouders los te laten, voer je de zittende werveltorsie uit. Begin in zittende positie en pak dan voorzichtig je rechterknie vast met je linkerhand. Duw je hand tegen je knie en draai je schouders en hoofd naar rechts terwijl je je heupen in hun oorspronkelijke positie laat zitten.

Vergeet niet om je hoofd boven je onderste ruggengraat te houden - denk aan je ruggengraat als een roterende kapperspaal die op een verticale as kan bewegen, maar niet op een horizontale. Ga terug naar het midden en herhaal dit aan de andere kant door je linkerknie met je rechterhand vast te pakken en naar links te draaien.

Koe gezicht houding

 Deze houding mag dan een gekke naam   hebben, het is fantastisch om de borst te   openen en de schouders en armen te strekken.

 Reik je rechterarm naar omhoog en buig hem   zo dat je vingertoppen naar beneden wijzen   en je elleboog recht boven je hoofd staat. Pak   vervolgens je rechterelleboog vast met je   linkerhand en trek hem zachtjes naar beneden   en naar links om de strekking te verdiepen.   Houd je elleboog een paar tellen vast voordat   je hem loslaat en strek je rechterarm weer naar boven. Herhaal deze houding aan de andere kant door nu je linkerarm naar boven te strekken in plaats van je rechterarm.

Bootstand

Het uitvoeren van de bootstand in je jacuzzi of zwemspa is een fantastische manier om je benen, romp en rug te versterken, terwijl je je hamstrings stretcht.

Start door op de rand van de zitplaats in je jacuzzi te zitten, met je ruggengraat gestrekt en je kin omhoog. Til beide benen langzaam op zodat ze evenwijdig aan de grond zijn en til ze dan verder op terwijl je je rug recht houdt zodat je lichaam een V-vormige positie aanneemt.

Je mag je knieën buigen als je hamstrings nog niet flexibel genoeg zijn om een volledige V-vorm te bereiken.

Je moet je gewicht comfortabel op je stuit en zittende botten laten rusten, met je handen aan weerszijden van je lichaam geplaatst voor evenwicht. Voel je je comfortabel in deze houding, til dan je armen recht voor je omhoog, zodat je handen in de richting van je knieën reiken.

Of je nu je armen naast je houdt of ze voor je uitstrekt, houd deze houding aan gedurende enkele ademhalingen voordat je je benen en armen laat zakken en weer rechtop gaat zitten.

Zin in meer?

Deze houdingen zijn slechts het begin: Er zijn honderden poses van basis tot gevorderd, waarvan er vele kunnen worden aangepast om in een jacuzzi of zwemspa uit te voeren. Hoewel je langzaam kunt beginnen, zal het regelmatig beoefenen van jacuzzi-yoga je spieren effectief versterken, de flexibiliteit verhogen, het evenwicht verbeteren en je geest kalmeren.

Wil je graag meer weten? Op het internet vind je meer uitgebreide informatie en voorbeeld video's van jacuzzi-yoga of hot tub yoga genoemd in het Engels. Of waarom niet enkele lessen yoga volgen bij jou in de buurt? Het nieuwe schooljaar is ideaal om een lessenreeks te starten.

Bron: https://aqualivingstores.com/blog/beginners-guide-to-hot-tub-yoga/

Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
Vakantie thuis?