Is je jacuzzi winterklaar?

Is je jacuzzi winterklaar?

Maak je jacuzzi zeker NIET leeg

Veel mensen zijn geneigd om hun jacuzzi leeg te maken en helemaal uit te schakelen tijdens de winter. Dit is echt geen goed idee. Wanneer je het water eruit haalt, moeten ook alle leidingen en pompen volledig worden leeggemaakt om bevriezing te voorkomen. Dit volledig leeg EN droog maken van alle leidingen en toestellen vergt expertise, het nodige gereedschap en veel tijd.

Daarom raden we eigenaars aan om hun jacuzzi niet leeg te maken of uit te schakelen. En zelfs wanneer het toestel helemaal leeg is, blijft het risico op schade door bevriezing door de vochtigheid in de lucht van de leidingen. Als er te veel vocht in de leidingen achterblijft en het bevriest, kan dit de leidingen, aansluitingen en behuizingen van de apparatuur belasten en barsten veroorzaken. Een kostelijke zaak om dit achteraf allemaal te herstellen en beduidend duurder dan het gebruik van je jacuzzi tijdens de wintermaanden.

Gebruik je jacuzzi in de winter

Het water van je jacuzzi is warm, waarom zou je er dan niet van genieten op een koude dag? Zet je muts op, haal een frisse neus, kijk naar de sterren en geniet van een heerlijke massage. Ik hoor je al zeggen: "Maar dat is koud als je eruit komt!" Simpel! Verwarm je handdoeken of badjas een tiental minuten in de droger en stop ze in een isolatietas - denk bv. aan het type isolatietas van de pizzabezorger - die je vlak naast je jacuzzi legt. Je kan ook investeren in een vrijstaande en makkelijk verplaatsbare elektrische handdoekwarmer of een UV handdoekwarmer, een soort oventje voor handdoeken.

En wat als ik mijn jacuzzi niet gebruik in de winter?

In dat geval kan je overwegen om de watertemperatuur van je jacuzzi in te stellen op ongeveer 10°C. Bij deze temperatuur is er weinig bacteriegroei. Weinig wil niet zeggen geen bacteriegroei. Het blijft belangrijk om de waterwaarden om de twee weken te controleren en eventueel te corrigeren om extreme waarden en hierdoor corrosie te voorkomen. Het is ook belangrijk dat het water blijft circuleren om aanslag op de wanden en leidingen te voorkomen, maar je mag wel het aantal cycli verminderen.

Bij sommige controlepanelen bestaat er een functie die "Away" of "Vakantie" of "Holiday" noemt. Door deze functie te gebruiken en de filtertijd te verlagen naar een half uur, zal de spa enkel tijdens dit halfuur filteren en verwarmen. Indien de buitentemperatuur onder 6°C zou gaan, zal automatisch de vriesbeveiliging in werking treden.

Voor je de jacuzzi dicht legt, voer je best volgende taken uit:

  • verwijder de kussens en hoofdsteunen en bewaar ze op een droge plaats
  • maak de filters schoon
  • pas een chloorshock toe, je kan eventueel ook een doseerapparaat met extra chloortabletten gebruiken
  • controleer en corrigeer indien nodig de waterwaarden, vooral de pH

Tot slot

Wat je keuze ook is, de jacuzzi gebruiken of niet tijdens de winter, behandel de vinyl afdekking met Cover Clean om hem te beschermen tegen de weersinvloeden. Dit is niet van toepassing op de zwarte Weather Shield afdekkingen.

in Blog
Jacuzzi en aromatherapie