Investeer in je mentale gezondheid

Investeer in je mentale gezondheid

We hebben allemaal goede en slechte dagen. Maar wanneer is een slechte dag meer dan een slechte dag? Bijna 10 % van de bevolking zal dit jaar een psychische aandoening ervaren die ernstig genoeg is om belangrijke levensactiviteiten te verstoren of te beïnvloeden. En daarom is het zo belangrijk om het gesprek over geestelijke gezondheid te openen en het stigma weg te nemen.


Je mentale gezondheid is belangrijk

Ons geestelijk welzijn kan een grote invloed hebben op de algemene gezondheid. Maar de term "geestelijke gezondheid" lijkt misschien abstract. Wat betekent het eigenlijk? Als we het hebben over onze geestelijke gezondheid, hebben we het over hoe we denken, voelen en handelen. Het omvat ook hoe we reageren op stress en hoe we omgaan met anderen. 

En we weten dat dat zorg voor de geestelijke gezondheid belangrijk is. Desondanks, hebben we moeite om van activiteiten die ons geestelijk welzijn ondersteunen zoals slaap, ontspanning en lichaamsbeweging een prioriteit te maken.

Onderzoeken melden dat slechts een kwart van de volwassenen prioriteit geeft aan hun geestelijk welzijn boven hun lichamelijke gezondheid. Het gebrek aan tijd is hierbij vaak vermeld. Mensen vinden dat ze niet genoeg tijd hebben om hun geestelijke gezondheid te verbeteren. Was er maar een extra uur in de dag, is een veelgehoorde verzuchting.

Maar je hebt niet altijd een extra uur nodig om ruimte te maken voor slaap en ontspanning - of zelfs voor lichaamsbeweging. Belgen voelen zich meer gestrest dan ooit. Tijd nemen om te baden in een jacuzzi kan je helpen je minder gestrest te voelen en je levenskwaliteit te verbeteren.


Hoe prioriteit geven aan mentaal welzijn

Wees mild voor jezelf. Als we het hebben over zelfzorg en geestelijke gezondheid, lijkt het misschien alsof je iets moet doen. Alsof het een extra taak is op je to-do lijst. Maar gewoon mild zijn met jezelf kan je welzijn verbeteren. Probeer negatieve gedachten te erkennen, maar concentreer je er niet op. Of probeer ze om te zetten in iets positiefs. Als je daar moeite mee hebt, probeer dan tegen jezelf te praten als tegen een vriend. 

Besteed 15 minuten per dag aan jezelf. Er zijn dagen dat je geen minuut voor jezelf hebt, laat staan 15 minuten. Als je echter 15 minuten per dag neemt, onderbreek je je productiviteit niet. Sterker nog, je zou verbaasd kunnen zijn dat zelfzorg die kan verbeteren. Je kunt midden op de dag een wandeling van 15 minuten maken om je hoofd leeg te maken of om in een dagboek te schrijven. 

Heb je een jacuzzi, dan kan je 15 minuten voor jezelf nemen in het comfort van je eigen tuin. In de jacuzzi zitten verbetert niet alleen je fysieke gezondheid maar ook je mentale welzijn. De tijd nemen om te genieten van de voordelen van hydrotherapie kan je geest ontspannen.

Slaap voldoende. Het valt niet te ontkennen dat een goede nachtrust je een goed gevoel geeft. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op een goede nachtrust. Een routine met rustige tijd en zachte muziek kan helpen. Daarnaast kan een warme douche of een duik in een warm bad je ook voorbereiden op een goede nachtrust. Het is niet alleen ontspannend, maar de verandering van lichaamstemperatuur helpt je ook sneller in een diepere slaap te komen.

Stilte en rust. Je merkt het misschien niet onmiddellijk in het dagelijks leven, maar er is veel lawaai. Of het nu het verkeer is of meldingen op je telefoon, het kan gemakkelijk zijn om op te gaan in wat er om je heen gebeurt. Het is belangrijk om elke dag ruimte te maken voor stilte, of het nu gaat om gedurende een paar momenten op het terras te zitten of een meditatie oefening. Een jacuzzi biedt een rustige plek om afstand te nemen van wat je stress veroorzaakt.


Jacuzzi's en mentale gezondheid

Het is belangrijk manieren te vinden om met de stress van het dagelijks leven om te gaan en je geestelijke gezondheid te verbeteren. Contact maken met anderen, positief blijven, lichaamsbeweging en slaap kunnen je helpen je perspectief te verbeteren. Het is ook belangrijk om met een medische professional te praten als dat nodig is. 

Technieken om angst te beheersen

Meditatie, ontspanningstechnieken en lichaamsbeweging kunnen angst verlichten en traditionele therapieën zoals begeleiding en medicatie aanvullen. Een jacuzzi kan je helpen ontspannen, mediteren en de symptomen van angst wegnemen. Probeer enkele ontspanningstechnieken om je angst te beheersen.

Thuis ontspannen met een Zwemspa

Het kan moeilijk zijn om jezelf te motiveren om in de Zwemspa te springen om te trainen. Het is echter aangetoond dat lichaamsbeweging je stemming verbetert en dat je je aan het eind van de sessie beter voelt. Probeer enkele work-outs in je Zwemspa om je te ontspannen. Bovendien kan je na afloop genieten van de massagestralen.

Eenvoudige work-outs in het water voor een beter humeur

Drie uur activiteit per week kan mensen helpen die risico lopen op een depressie. In een studie gepubliceerd in Depression and Anxiety staat dat ongeveer 45 minuten extra lichaamsbeweging per dag kan leiden tot een significante vermindering van het risico op depressie. Bekijk deze work-outs voor een Zwemspa die je stemming kan helpen verbeteren.

Hoe kun je stress verlichten in 20 minuten

Volgens een rapport van de American Association melden drie van de vier mensen dat ze de afgelopen maand minstens één stresssymptoom hebben ervaren. Stress is natuurlijk en niet allemaal slecht. We moeten echter actie ondernemen wanneer het onze gezondheid begint aan te tasten. De stress belast niet alleen onze mentale vooruitzichten, maar kan ook onze fysieke gezondheid negatief beïnvloeden. 

Dag van de geestelijke gezondheid

De Wereld Geestelijke Gezondheidsdag is op 10 oktober. De hoop is dat deze dag het bewustzijn over geestelijke gezondheidsproblemen kan vergroten en de inspanningen rond geestelijke gezondheid kan ondersteunen.

Als individu is Wereld Geestelijke Gezondheidsdag bedoeld om je in te zetten voor je eigen geestelijke gezondheid en die van je vrienden en familie. Als je voor je eigen geestelijke gezondheid zorgt, kan je beter omgaan met stress, bent je productiever en realiseert je jouw potentieel.

Maar met de eisen van het leven kan het een uitdaging zijn om nog één ding aan de prioriteitenlijst toe te voegen. Plan je een geestelijke gezondheidspauze in tussen je teamvergadering van 16 uur en je voetbaltraining van 18 uur? Of sta je vroeg op om 20 minuten naar de sportschool te rijden? Een jacuzzi of Zwemspa kan een manier zijn om te investeren in je gezondheid en welzijn.

Hoe koop je een jacuzzi?

Ben je klaar om te genieten van zelfzorg voor de deur? Met een jacuzzi of Zwemspa wordt het gemakkelijker om prioriteit te geven aan je geestelijke gezondheid. Onze Wellnessexpert geeft je graag meer informatie over de voordelen van hydrotherapie en ontspannen in een jacuzzi.

Een afspraak boeken 


Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
Training buiten seizoen voor zwemmers en triatleten