Digitale detox: even afschakelen

Digitale detox: even afschakelen

Stel het je voor: Je zit op de bank met je gezin. Mam checkt haar werkmail, pap sms't een vriend, en de kinderen spelen een online game op een paar meter afstand van elkaar. Je bent samen in de zelfde ruimte, maar je brengt geen tijd met elkaar door.

Gezinnen die worstelen met schermtijd kunnen baat hebben bij een digitale detox. De schermvrije tijd kan je helpen ongezonde gewoonten te laten varen, contact met elkaar te maken en het algehele welzijn te bevorderen. 

Natuurlijk kan een voorstel voor een digitale detox voor het hele gezin gekreun ontlokken - zowel van volwassenen als van tieners - maar het zal de moeite waard zijn. Met een plan (en een spa of zwemspa van Luxor), kan je de klachten omzetten in nieuwe familieherinneringen.

Voordelen van deconnecteren

Wat is een familie digitale detox? Het kan een vast moment per dag zijn waarop apparaten worden opgeborgen en je samen van een activiteit geniet. Of je kunt een familie-uitdaging maken en schermtijd beperken voor een week, twee weken of zelfs een maand.

Gemiddeld besteden kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar gemiddeld 4-6 uur per dag aan het kijken naar of gebruiken van schermen, en tieners besteden tot 9 uur. Te veel schermtijd kan talloze problemen veroorzaken, met gevolgen voor de slaap, het schoolwerk, het zelfbeeld, de stemming en het vermogen van een kind om met anderen om te gaan.

Een studie gepubliceerd in Computers in Human Behavior toonde aan dat een vijfdaagse digitale detox het vermogen van pre-tieners verbeterde om non-verbale emotionele signalen op te pikken. Onderzoekers observeerden leerlingen die deelnamen aan een vijfdaags outdoorkamp zonder toegang tot schermen. De tijd wegnemen van schermen opende mogelijkheden voor face-to-face sociale interactie.

Voor volwassenen kan het bewust tijd nemen om de stekker uit het stopcontact te trekken stress verminderen, de balans tussen werk en privé verbeteren en het vermogen om zich te concentreren verbeteren.

Hoe houd je je kinderen bezig en gelukkig zonder beeldschermen? Deze activiteiten (en een zwemspa) zijn perfect voor een digitale detox met het gezin.