Tuininrichting: planten voor privacy

Tuininrichting: planten voor privacy

Je voelt het spakussen achter op je hoofd als je achterover leunt in je favoriete jacuzzi-zitje. Je sluit je ogen en haalt diep adem, terwijl je voelt hoe je spieren reageren op het warme water.

Dan hoor je het. "Het" is het geluid van je buurman die uit zijn achterdeur komt. Je vindt je buurman vriendelijk, maar je wil gewoon wat tijd voor jezelf. En je ziet de scène al voor je. Je buurman ziet je in de jacuzzi zitten en begint over het gazon te stappen. Eerst staat hij op een paar meter afstand, en jullie wisselen beleefdheden uit. Maar al snel volgt er een gesprek en wordt jouw "ik"-tijd "wij"-tijd.

Een jacuzzi of zwemspa kan een fantastische plek zijn om opnieuw contact te maken met vrienden, familie en, jawel, buren. Maar voor sommigen is een spa bedoeld als een privé oase van rust - met de nadruk op het woord privé. Je hebt een ruimte nodig om tot rust te komen na een zware dag, waar je de stress van de dag gewoon uit je lichaam kunt voelen wegvloeien. 

Een omheining kan de meest voor de hand liggende optie lijken om je de privacy te geven die je wenst. Maar afhankelijk van je ruimte en budget, wil je misschien geen hoge omheining plaatsen. 

Of het nu bomen, struiken of bloemen zijn, een slimme tuinarchitectuur kan je helpen om een toevluchtsoord te creëren.


Landscaping ideeën

Het beste voor je spa kiezen begint bij je jacuzzi of zwemspa. De Luxor spa's hebben een strakke styling en duurzame buitenbekleding, met verschillende kleurkeuzes om je huis en esthetiek aan te vullen.

Maar voor je kleurrijke planten begint uit te zoeken die je Resort Grey aanvullen of afweegt welke kleur mulch het best bij Modern Mocha of Espresso past, begint het landschapsontwerp van je spa bij de locatie.

De volgende stap: de fundering van je spa kiezen. Luxor raadt een ondergrond van beton aan die het gewicht van de spa kan dragen als hij gevuld is met water. Maar hoe ziet dat er in jouw achtertuin uit? Misschien heb je een bestaande patio waar de spa perfect kan staan. Als je een fundering aanlegt, kan een pad met een smalle rand van grind voor de afwatering je mogelijkheden om een thuisheiligdom te creëren verveelvoudigen.

Met je spa op zijn plaats kan je het uitzicht in je opnemen en zien waar je struiken of bomen moet plaatsen voor meer privacy. Je kan ook zien waar het landschap moet worden ingevuld, met weelderige hosta's of een kleurrijke deken van phlox. 

Je kan bestaande bloembedden uitbreiden om je spa te omringen en zo een naadloze look te creëren. De spa zal bijna opgaan in het landschap en een gevoel van privacy creëren. 

Ben je klaar om je spa project te beginnen plannen? Download onze Pre-installatiegids om meer te weten te komen over de vereisten voor een spa.


Beste planten voor privacy

Een latwerk bedekt met kleurrijke clematis. Slanke cipressen die het hele jaar door aantrekkelijk zijn. Niet woekerende bamboe, dicht bij elkaar geplant, die het uiterlijk van een hek geven. Deze creatieve landschapsarchitectuur opties zijn een aantrekkelijke manier om privacy toe te voegen zonder een afsluiting.

De beste planten voor privacy zijn hoog en weelderig en beschermen je spa tegen inkijk. Populaire opties zijn klimrozen, clematis, kamperfoelie en buxus. Wilde wingerd of klimop kan je in een grotere plantenbak met latwerk planten om een levende muur te maken. De laurierkers is een snelgroeiende, groenblijvende heester die geschikt is voor ons klimaat. 

Is wegedoorn een boom of een struik? De wegedoorn wordt tot 2,5 meter hoog en is technisch gezien een struik met varenachtige bladeren die in de herfst van kleur veranderen. Het is een ideale keuze voor privacy, omdat hij winterhard is en in de volle zon of halfschaduw kan worden geplant.

Een andere populaire optie is het vullen van een reeks containers met struiken en andere planten. Afhankelijk van de hoogte van de container, kan je zelfs levendige eenjarigen gebruiken. De bloemen zullen het landschap rond je spa verfraaien en je het gevoel geven van een afgelegen oase. 


Enkele overwegingen

Wil je bomen, struiken en andere groenvoorzieningen gebruiken om een natuurlijke privacy te creëren? Het kiezen van de beste planten voor privacy is meer dan alleen esthetiek. Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen voordat je naar het plaatselijke tuincentrum gaat om een karrenvracht buxus en kant-en-klaar haag te kopen. 

  • Kan je volwassen bomen kopen? Afhankelijk van je landschapsarchitectuur keuzes, kan je jaren wachten voordat de planten je de afzondering kunnen bieden die je zoekt.
  • Wees voorzichtig met hoge struiken die bladeren verliezen en in je water vallen.
  • Planten die te breed worden kunnen de toegang tot je spa of zijn servicepanelen belemmeren.
  • Je wil een plant die snel groeit, maar het landschap niet zal domineren. Sommige bomen kunnen ideaal zijn voor privacy, maar kunnen tot wel 30 meter hoog worden - veel hoger dan je nodig hebt of wil. Andere struiken kunnen breder worden en de rest van het landschap overheersen.
  • Hoeveel onderhoud is er nodig? Een plant als buxus ziet er nog goed uit zonder regelmatig te worden gesnoeid, terwijl een ander type heester misschien meer werk vereist.
  • Zullen de bomen in de herfst hun bladeren verliezen? Laaghangend gebladerte kan op de cover van je spa of in het water vallen.
  • Bij de aanleg van een tuin rond je spa gaat het niet alleen om hoge planten voor de privacy. Bedenk ook hoe die struiken en bomen passen in de rest van de tuin. Evenwicht en proporties zijn belangrijke principes in een goed ontworpen tuin. Kleinere struiken en vaste planten kunnen de privacy-beplanting in evenwicht houden en zorgen voor een vloeiende overgang van gras naar boomgrens.

Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
De complete gids voor jacuzzi filters