Kind overwint watervrees dankzij zwemspa

Hoe een zwemspa mijn zoontje hielp zijn watervrees te overwinnen

Het was ongebruikelijk warm op die Nationale feestdag, en we hadden besloten naar het recreatiepark te gaan. De jongens wilden graag afkoelen op het strand, een zandkasteel bouwen en de dag afsluiten met een ijsje. Met 2 en 6 jaar was het moeilijk om de opwinding te bedwingen. Ik had hen nauwelijks een zwemvest aan gedaan voordat ze vooruit renden. Ik sleepte een tas met strandspeelgoed mee.

Het gebeurde in een oogwenk. Het ene moment speelden mijn zoons op het strand, spetterend in het water. Het volgende moment lag mijn jongste zoon met zijn gezicht in het meer. Ik rende naar hem toe, trok hem eruit en hield hem dicht tegen me aan. 

Mijn zoon bracht de rest van de dag door op het strand, met zand gooien en knuffelen wanneer het meer naar zijn tenen kabbelde. Hij was niet langer dan 15 seconden in het water, maar het kwaad was geschied. Hij was bang voor het "diepe".

Watervrees komt vaak voor bij kinderen. Het kan een incident zijn, zoals bij mijn zoon, of het constante "nee" wanneer een peuter het water nadert. Het is even hartverscheurend als frustrerend. 

Ik heb zwemles na zwemles geprobeerd mijn zoon over te halen om de kant los te laten. Ik liep rond het zwembad met zijn kleine handjes in mijn nek. Ik hoorde hem schreeuwen toen we probeerden met hem naar het open water te lopen. 

Maar dat gekrijs is nu vervangen door kreten van plezier. Wat is er veranderd? De komst van een Master Spas zwemspa. Als je een kind probeert te helpen zijn watervrees te overwinnen, is het belangrijk om kleine stapjes te nemen. We begonnen met het vasthouden van onze zoon terwijl we rond het zwemgedeelte van de H2X Challenger 15D liepen.


Kleine stapjes

Wil je weten hoe je een kind gegarandeerd niet van zijn watervrees af helpt? Hem dwingen in een zwembad, meer of ander water. Als je te hard van stapel loopt, maak je zijn angst alleen maar groter. En zet je mogelijk zijn vertrouwen in jou op het spel.

Het is belangrijk om je kind met kleine stapjes aan het water te laten wennen. Dat kan zijn door hem naar de waterkant te laten lopen of met zijn handen in het water te spetteren. Elke stap moet op zijn voorwaarden zijn, zodat hij het gevoel heeft dat hij de controle heeft en veilig is.

Toen onze zwemspa arriveerde (en het water maar 13 graden was, zoals op de vuldag), was mijn zoon geïnteresseerd in het water. Hij wilde erin springen en spetteren. Maar hij had geen interesse om in de spa rond te lopen. Hij zat in het jacuzzi gedeelte en dat was het. We probeerden hem aan te moedigen om in het zwemgedeelte te gaan terwijl we hem vasthielden. Hij weigerde. En dat was oké. 

Maar terwijl de familie plonsde en speelde, raakte onze zoon meer geïnteresseerd in het plezier dat hij kon beleven. Met zijn armen stevig om mijn nek geslagen, liep ik rond de rand van de spa. We begonnen met één rondje en toen twee. Twee werd drie. Hij wist dat hij op elk moment de rand kon aanraken en zich kon vasthouden.

Een zwemspa is een geweldige plek om je kind te helpen zijn watervrees te overwinnen. Het is een afgesloten ruimte waar je altijd de bodem kunt zien. Als ze zich van de wand willen afduwen, lijkt de overkant niet zo ver. En omdat het maar een paar stappen verwijderd is van onze achterdeur, kon hij er elke dag enkele minuten in. Naarmate de dagen vorderden, werden zijn duikjes in de zwemspa steeds langer. 


Privé zwemlessen

Hoe meer tijd mijn zoon in het zwembad doorbracht, hoe meer ik wilde dat hij leerde zwemmen. Ik wist echter dat het niet zo eenvoudig zou zijn om hem in te schrijven voor lessen in het plaatselijk zwembad. 

Waterveiligheid voor kinderen

Hoewel groepszwemlessen geweldig zijn voor veel kinderen, wilde hij toch zelf de controle hebben over zijn tijd in het water. Hij wilde zich vasthouden wanneer hij dat wou. Hij wilde terug in de stoelen als hij zich minder op zijn gemak begon te voelen. In een groep les zou hij alleen in het water moeten bewegen. Hij zou niet de luxe hebben om zich aan de instructeur vast te houden. 

Privé zwemlessen in de zwemspa zouden een manier zijn om hem de beginselen van het zwemmen bij te brengen en de nadruk te leggen op waterveiligheid. 

Het is belangrijk om je kinderen waterveiligheid bij te brengen. Of ze nu naar het meer gaan of gewoon bij het zwembad rondhangen, ze moeten weten dat de beste manier om plezier te hebben is om veilig te zijn. Waterveiligheid is nog belangrijker wanneer je een spa of zwembad in de tuin hebt.

Voordelen van privé zwemlessen

Het helpt ook als je kind kan leren en omgaan met iemand buiten het gezin. Een van de onverwachte voordelen van privé zwemlessen was hoeveel onze zoon bereid was te doen voor de instructeur.  

Voorbeeld: Als we met mijn zoon in de zwemspa waren, wilde hij zich niet in het water laten zakken. Met onze instructeur begon hij echter bellen te blazen. 

Een gediplomeerde zweminstructeur kent ook leuke spelletjes en oefeningen om het leren zwemmen leuk te maken en het water minder intimiderend. Ze weten hoe ze met kinderen moeten werken, zelfs met kinderen met extreme watervrees.

Na enkele weken was mijn zoon enthousiast om zijn vrije slag in de stroming te oefenen (met zwembandjes aan) en te trappen terwijl hij de grijpstang vasthield.


Maak het leuk

"De zwemspa is leuk omdat ik mag spelen in de jets en zo."

Na vier maanden zwemmen en spelen in de zwemspa associeert mijn zoon het water nu met plezier - niet met angst. De minuten en de lessen in de zwemspa zorgden voor de verandering. Er waren echter enkele dingen die we deden om het water leuk voor hem te maken.

  • We lieten hem speelgoed en zwembandjes uitzoeken waarmee hij alleen in de spa kon spelen.
  • We lieten hem de kleuren kiezen van de LED verlichting van de waterlijn.
  • Als hij vroeg om in de spa te gaan, mocht dat... tenzij het bedtijd was.
  • We zetten de muziek aan en maakten er een dansfeest van.
  • Als we konden, maakten we van het baden in de spa een spel of een wedstrijd. Hij houdt van winnen!

"Ik ben blij dat we een zwemspa hebben," zegt hij, "want ik mag spelen."

Welke zwemspa beantwoordt aan jouw behoeften?

Vraag het tijdens een vrijblijvend gesprek aan onze zwemspa expert. Boek je afspraak en bezoek onze toonzaal. Wil je een zwemspa proberen? Dat kan ook.

Een afspraak boeken

Deel met je vrienden:

Social Media

in Blog
Wateroefening voor een slechte houding