FAQ aankoop

Veelgestelde vragen over jacuzzi's en sauna's voor de aankoop

Klik hier voor technische FAQ

Een hot tub of spa is een bad met ergonomische lig- en zitplaatsen en jets die een massage-effect creëren. Het bad bestaat meestal uit een buitenkant van hout of een synthetische houtvervanger en een acryl kuip. 

Een whirlpool bevat niet enkel jets, maar ook een of meerdere pompen die voor watercirculatie zorgen.

'Jacuzzi' is een term die vaak wordt gebruikt voor zowel hot tubs en whirlpools, maar in feite is het een merknaam.

De prijs buiten beschouwing gelaten, zijn er verschillende factoren die de ene spa van de andere onderscheiden. Eerst dient u na te gaan wat voor u belangrijk is:

 • Is uw spa voor binnen of voor buiten? Hier spelen vooral de afmetingen van de spa een belangrijke rol. Hij moet immers binnen geraken, zowel in de hoogte als in de breedte.
 • Waar gaat u de spa plaatsen? Hoeveel ruimte hebt u voor de spa? Hoe groot mag uw spa zijn?
 • Hoeveel personen moeten er volgens u tegelijkertijd comfortabel van de spa kunnen genieten ? Hebben zij tegelijkertijd evenveel massage nodig?
 • Is voor u massage en therapeutisch effect belangrijk of dient de spa enkel voor relaxatie?
 • Hecht u belang aan een goede filtratie en ontsmetting?
 • Wil u een eenvoudig en makkelijk onderhoud zowel van de spa zelf als van de waterbehandeling?
 • Heeft u ook plaats voor een lift systeem?


Er zijn vele zaken die verschillen van merk tot merk. Enkele belangrijke punten:

 • Kijk naar de uitvoering van de kuip. Zijn de zit- en ligplaatsen mooi uitgebouwd? Vlakke zitplaatsen zijn niet alleen minder comfortabel, ze laten ook geen sterke pompmassage toe zonder uit de zitplaats geduwd te worden. Kan u gemakkelijk van plaats wisselen ? Is de voetruimte groot genoeg voor alle gebruikers samen? Voorzien de zitplaatsen voldoende ruggesteun en kan elke bader comfortabel blijven zitten wanneer de jets ingeschakeld worden ? Door de opwaartse druk van water gaat u gemakkelijk drijven. Zijn er diepere en minder diepe zitplaatsen, zodat ieder comfortabel kan plaatsnemen? Is de ligplaats comfortabel ? Let er op dat de ligplaats niet té horizontaal is, waardoor u gaat drijven wanneer de jets aangezet worden. Zijn de hoofdsteunen comfortabel?
 • Hoeveel jets zitten er werkelijk in de kuip? U moet ze echt tellen. Sommige fabrikanten tellen bvb de 2 spuitopeningen van 1 jet als 2 jets. Eveneens dient u een verschil te maken tussen waterjets, luchtjets, ozonjet, enz...Vergelijk het aantal waterjets met het aantal waterjets, enz...
 • Hoeveel verschillende soorten jets ziet u? Hoe meer verschillende soorten, hoe meer verschillende soorten massage.
 • Hoeveel grote jets zitten er in de spa? Hoe meer grotere jets, hoe bredere massage ipv overal puntmassage door de kleine jets.
 • Zijn de jets mooi ingebouwd in de kuip, zodat ze niet drukken op de ledematen? Probeer een spa steeds uit. Zelfs wanneer u in een droge spa (zonder water) gaat zitten, moeten de zitplaatsen comfortabel aanvoelen. De jets moeten ingewerkt zijn in de kuip en mogen zeker niet steken in de rug!
 • Is er een goede dienst-na-verkoop? Kan de verkoper vervangstukken leveren?

Een van de belangrijkste onderdelen van de whirlpool bubbelbaden zijn de zit- en ligplaatsen: zijn ze comfortabel ? Daarom is het aangeraden een spa te testen voor aankoop. De betere spa verdeler heeft hiervoor steeds een gevuld demonstratie model in zijn toonzaal ter beschikking. Bij Luxor kan u samen met uw familie of vrienden in alle rust en privacy een bubbelbad uitproberen om te ervaren over welke eigenschappen het massagebad beschikt. Het personeel staat uiteraard ter beschikking tijdens de test en zal u een professionele uitleg verschaffen over het gebruik van de verschillende controlepanelen. Na het testen kan u genieten van een verkwikkende douche en kunt u een Sunshower uittesten.

Waar u vooral moet op letten bij het testen van de spa :

 • Controleer of de zitplaatsen voldoende steun geven in de lende, zodat u niet wegzakt zoals in een gewoon bad.
 • Indien de spa voorzien is van een ligplaats, moet deze diep genoeg zijn, zodat u rustig kan blijven liggen. Wanneer u drijft, is de watertherapie en relaxatie niet optimaal.
 • Vergewis u ervan dat de vaste jets perfect uitgelijnd zijn. Zij moeten het spierweefsel masseren, niet uw botten of ruggengraat.
 • Blijf gedurende minstens 15 minuten in de spa. Dan pas zal u weten of de zitplaatsen comfortabel zijn en de jets een optimale massage geven.

Een massagebad kan zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden. In 90 % van de gevallen echter worden de bubbelbaden buiten geplaatst, ook in koudere klimaten. Er zijn twee belangrijke overwegingen die u dient te nemen bij installatie binnenshuis:

 • Kan de spa door de deuropening?
 • Kan de structuur van de plaats van installatie het gewicht van de spa dragen?

Hou er rekening mee dat u in sommige gevallen best overweegt een luchtontvochtiger aan te schaffen.

Neen, zeker en vast niet. Wist u dat in de Skandinavische landen en in Noord-Amerika de spa meest gebruikt worden wanneer de buitentemperaturen onder het vriespunt liggen ? Onderzoek heeft trouwens aangetoond, dat het therapeutisch effect van de spa het grootst is, wanneer de buitentemperaturen aanzienlijk lager zijn dan de temperatuur van het water. Dit betekent dat herfst en winter de beste seizoenen zijn om een spa te gebruiken.Maar in de winter en zomer zijn er ook vele aangename momenten om de spa te gebruiken.

Wist u dat een gemiddelde spa minder druk uitoefent op uw vloer dan bijvoorbeeld een boekenkast. Bij een jacuzzi whirlpool is het gewicht namelijk verdeeld over een groter oppervlak ; de meeste moderne constructies zullen het gewicht van een doorsnee spa kunnen dragen. Bij twijfel is het aangeraden een architect of aannemer te consulteren alvorens de spa te installeren. U kan de gewichten van elke van onze hottubs terugvinden op de productfiches.

Binnenin het hydromassagebad bevinden zich een aantal verschillende jets. Zij bevinden zich verspreid over de spa en vermengen lucht met water onder druk om een masserend effect te verkrijgen. De meeste jets kunnen onderling gewisseld worden en kunnen ook aangepast worden naargelang de behoeften van de bader. Lucht injectoren, daarentegen, bevinden zich over het algemeen op de zitplaatsen en maken luchtbellen. Dit pruttelend effect is aangenaam, maakt u gewichtloos, maar heeft geen masserende functie.

Een foot dome is een verhoging in de bodem van uw spa waar verschillende jets een sterke massage kunnen geven aan de voeten. 

Om nog meer soorten massage te verkrijgen kan de sterkte en de richting van de jets door de klant zelf ingesteld worden.   

Therapie zitplaatsen zijn voorzien van jets en werden ontworpen voor lichaamsmassage. Het aantal en type jets varieert van zitplaats tot zitplaats. De beste therapie zitplaats herkent u aan de gelijktijdige massage in de nek, de rug, schouders, armen, dijen, knieën, kuiten en voeten.
Hot seats zijn de zitplaatsen in de spa, waarin geen jets voorzien zijn.
Cool down seats zijn verhoogde zitplaatsen. Een deel van het lichaam komt dan boven water, waardoor de bader af kan koelen.  

Neen, dit is niet noodzakelijk. Alle bovengrondse spa's kunnen gevuld worden met behulp van een tuinslang. Het is aangeraden om minimum de helft stadswater te gebruiken bij het vullen van uw spa.  

Maak je een voorstelling van de plek van installatie van je jacuzzi door met behulp van een touw de omtrek van aan te geven en houd rekening met volgende factoren:

 • De jacuzzi moet op een stevige en vlakke ondergrond geplaatst worden. Ideaal is een betonnen sokkel van ongeveer een 15 cm dik.
 • Indien je de jacuzzi op een houten terras wenst te plaatsen, zal het hout de trillingen van de spa versterken. Het is eerder aangeraden de spa toch op een betonnen sokkel te plaatsen en het houten terras er nadien tegenaan te plaatsen.
 • Zorg ervoor dat de spa gemakkelijk bereikbaar is vanaf de plaats waar je je omkleed. Wil je de jacuzzi ook tijdens de winter te gebruiken — wat trouwens de ideale periode is — dan is het wellicht een goed idee de spa niet te ver van het huis te installeren.
 • Overhangende bomen of takken laten vaak heel wat vuil achter in de jacuzzi en kunnen ook voor ongewenste schaduw zorgen.
 • Een pad aanleggen van het huis naar de jacuzzi is aangeraden, zodat het vuil, gras, ... dat aan je voeten hangt, niet in de spa terecht komt.
 • Installeer de spa op een afgeschermde plek, zodat je geen hinder ondervindt van de wind, maar tracht er tevens rekening mee te houden dat een goed uitzicht het baden aangenamer en relaxer maakt.
 • Houd rekening met de gewenste privacy.
 • Denk aan het gemak om de jacuzzi te vullen en te ledigen met behulp van een tuinslang. De spas van Luxor hebben een afvoer onderaan de spa waarop je de tuinslang kan aansluiten.
 • Afhankelijk van de hoogte van de jacuzzi én zijn gebruikers, kan een trapje het in- en uitstappen vergemakkelijken.
 • Voor je veiligheid zorgt je voor een elektrische aansluiting die geaard is en beschermd met een gevoelige differentieel schakelaar en gepaste zekering. Gebruik het elektriciteitscircuit enkel voor je jacuzzi en sluit er geen andere toestellen op aan.
 • Vergeet niet dat alle zijden van de jacuzzi gemakkelijk toegankelijk moeten zijn voor onderhoud en herstellingen.
 • Voorzie extra ruimte achter of naast je spa, indien je een cover lifter (hefboom voor de afdekking) wenst te installeren.

 

 • De constructienormen en de kwaliteit van de gebruikte materialen zijn uiteraard doorslaggevend voor de levensduur van uw investering. Kijk goed naar de afwerking van de spa. 
 • De kuip van de betere spa is vervaardigd uit een acryloppervlak voor esthetiek, weerstand tegen chemicaliën, weer en wind, lange duurzaamheid. 
 • Dit acryloppervlak wordt bij een kwaliteitsspa versterkt door vinyl ester dit is een duur materiaal maar essentieel voor een lange levensduur en osmoseproblemen te vermijden. Goedkopere spas (vele chinese) vervangen dit duur materiaal door gewone polyester maar dit geeft op middellange termijn niet repareerbare problemen met de kuip.
 • De ommanteling is uiteraard ook van groot belang. Vroeger werd voor deze ommanteling hout gebruikt dit was bij aanvang dikwijls zeer mooi maar na een paar jaar was dit mooi uiterlijk dikwijls verdwenen. Tegenwoordig is en kunststof ommanteling  niet meer te onderscheiden van een houten. De betere spafabrikanten gebruiken ook hier duurzamere materialen die de tand des tijds veel beter weerstaan
 • Een goede isolatie is belangrijk. Door de jaren zijn er fabrikanten die echter isolatieschuim zijn gaan gebruiken om de acrylkuip te ondersteunen en alzo een extra versterkingsstap uit te sparen de zogenaamde "full foam" spas.  De theorie was meer schuim is betere isolatie.  Dit was echter niet altijd zo, de schuim zat op plaatsen die niet bij droegen tot de isolatie en belette gemakkelijke reparaties.  Warmteverlies van de motoren moet naar buiten geventileerd worden en kan niet gerecupereerd wordenTevens kan bij een herstelling waarbij schuim moet verwijderd worden de spa niet in zijn originele staat hersteld worden.Om deze tekortkomingen op te lossen is het concept Blue Maax ontworpen. Hierbij wordt milieuvriendelijk materiaal in een dikke laag aan de buitenkant aangebracht met een aantal extra isolatielagen (reflecterend koper en Thinsulate van 3M) zodat alle warmte ook het verlies van de motoren in deze cocon gevangen worden. Deze isolatie kan steeds in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden, dit concept noemt men in de USA "Appliance grade". Deze vorm van isolatie levert voor een spa in gebruik de beste resultaten op gebied van energiegebruik
 • De afdekking speelt ook een belangrijke rol op vlak van isolatie. De meeste covers zijn samengesteld uit twee piepschuimborden verpakt in een vinyl. Maak deze vinyl regelmatig schoon met een zacht sopje en water en onderhoud de vinyl afdekking met een voedend en beschermend product. Vergewis u er van dat de afdekking makkelijk door een persoon kan weggehaald en geplaatst worden. Uw verdeler heeft ook lifters voor afdekkingen ter beschikking.
 • Zijn de controlepanelen gemakkelijk te bedienen en in te stellen ? Vaak zijn er ook waterproof en drijvende afstandsbedieningen beschikbaar, die de bediening nog eens extra vergemakkelijken. Onze spa’s kunnen bestuurd worden op afstand door middel van Wifi en Bluetooth technologie.

 

Het vasthouden van de warmte speelt een belangrijke rol bij het energieverbruik van uw spa. Bij de betere massagebaden werkt de verwarming, wanneer de watertemperatuur verschilt van de ingestelde temperatuur. Wanneer de elektrische installatie, zoals de pompen en de verwarming, zich binnen de structuur en dus onder de kuip bevindt, is het temperatuurbehoud optimaal.

Ideaal is een isolatie die tegen de mantel van de spa geplaatst is. Zo kan de spa bij een defect steeds in de originele toestand herstelt worden. Leg de afdekking steeds op de jacuzzi wanneer u hem niet gebruikt en zorg dat de afdekking langs alle kanten goed aansluit. Vergewis u ervan dat de jacuzzi voldoende geïsoleerd is. 

Er zijn whirlpools met één, twee, drie en soms ook vier pompen. Eenvoudig gesteld : hoe krachtiger de pompen, hoe krachtiger de massage. Maar de aansluitingen en loodgieterij, de jets en waterdoorstroming zijn minstens even belangrijk dan de kracht van de pomp(en). Elke pomp beslaat een bepaald gedeelte, en bijgevolg ook een aantal van de aanwezige jets. U kan dus één voor één de pompen in werking stellen en op die manier vaststellen welke therapie zitplaatsen bediend worden door de desbetreffende pomp.

Bij installatie waar maar een pomp werd voorzien, wordt vaak een diverter voorzien, die de waterdoorstroming van de ene kant naar de andere kant van dit spa omleidt. Dit betekent uiteraard een vermindering van de kostprijs, maar ook dat niet alle therapie-zitplaatsen tegelijkertijd in werking zijn.

Sommige pompen hebben twee snelheden, een voor massage en een voor de zachtere doorstroming. Sommige whirlpool bubbelbaden zijn ook uitgerust met een kleinere circulatiepomp die het water continu filtert, de verwarming steeds van de nodige waterdoorstroming voorziet en de ozonator constant in werking houdt. Wanneer deze circulatiepomp niet voorhanden is, zal hiervoor de lage snelheid van de twee-snelheden-pomp aangesproken worden. De filtering kan geprogrammeerd worden dmw een ingebouwde timer in het controlepaneel. Verder dient nog vermeld dat de circulatiepomp meer zal verbruiken in energie daar die 24u per dag draait dan bij gebruik van de lage snelheid van de massagepomp. Luxor beschikt over de laatste nieuwigheid wat betreft de geluidsarme massagepompen. Rust verzekerd. 

Een UV-lamp gebruikt UVC licht. Dit licht wordt ook gebruikt om drinkwater te zuiveren. UV licht dood 99,9% aan parasieten, bacteriën, micro-organismen en virussen.

Kwaliteitswhirlpools zijn steeds uitgerust met een ozonator met injectie en mengkamers. Dankzij de ozonator zal u aanzienlijk minder chemicaliën moeten gebruiken voor volledige desinfectie van het water in uw spa. Zo bespaart u in de aankoop van onderhouds- en waterbehandelings-producten.

Nieuw is UV in samengebruik met een ozonator dit kan er voor zorgen dat u met lagere chloorwaarden een uitstekende waterkwaliteit bereikt 

Vergewis u ook van het ozonatorsysteem. Als je niets speciaals doet om ozon goed te mengen met water, gaat de ozon in het water niet zijn ontsmettingswerk kunnen doen maar gaat deze bv. de afdekking afbleken en aantasten. De whirlpools van Luxor beschikken over een ozonator of combinatie ozon/UV samen met Mazzei injectie en mengkamers. Dit betekent voor u dat het gemaakte ontsmettingsmiddel ozon efficient in het water gemengd wordt.

Filters dienen voor de opname van oppervlakte vuil, ontkalking van het water en algemene zuivering van het spa water.

Vele jacuzzi zijn uitgerust met volgende accessoires:

 • Dynamic LED verlichting in de acryl, onder de waterlijn, onder de bekerhouders, onder de mantel, onder de diverter valves, in de watervallen en in de FX fonteinen.
 • Muziek systemen met ingebouwde luidsprekers en subwoofer.
 • In acryl verwerkte handgrepen.
 • Met inox afgewerkte jets.
 • Roeisystemen (afhankelijk van het model).
 • Bijkomende overhangende nekmassage.
 • Oplichtend logo langs de buitenkant voor onderhouds indicatie.
 • Volledig verzinkt stalen steunkader.
 • ABS bodempan
 • Luchtpomp bij de 400 reeks.
 • Versterkte afdekking bij de 800 reeks

Vraag naar onze andere opties, het Luxor team beantwoord graag al uw vragen.

Tweemaal per week een half uur

De volgende schatting geldt bij een permanente temperatuur van 37°C en een gebruik van twee maal een half uur per week. Dit zijn richtwaarden voor een jacuzzi met twee pompen die buiten staat en een gemiddelde beschutting heeft.  Het werkelijke verbruik is daarbij nog afhankelijk van het type pompen, de grootte van jacuzzi, beschutte opstelling (wind), binnen of buiten, strenge winter, …

Per dag dat de jacuzzi gebruikt word, betekent dit ongeveer 6,8 kWh. Op de dagen dat de jacuzzi niet gebruikt wordt is het verbruik 2,72 kWh om het water op temperatuur te houden. Op jaarbasis betekent een gemiddeld verbruik van 1.414 kWh. Het op temperatuur houden kost minder dan wanneer je de temperatuur sterk laat schommelen.

Dagelijks een half uur

De volgende schatting geldt bij een permanente temperatuur van 37°C en een dagelijks gebruik van een half uur. Dit zijn richtwaarden voor een jacuzzi met twee pompen die buiten staat en een gemiddelde beschutting heeft.  Het werkelijke verbruik is daarbij nog afhankelijk van het type pompen, de grootte van jacuzzi, beschutte opstelling (wind), binnen of buiten, strenge winter, …

Per dag betekent dit ongeveer 6,8 kWh. Op jaarbasis betekent een gemiddeld verbruik van 2.482 kWh.

Ongeveer 40 % van het verbruik dient om het water op temperatuur te houden. Het op temperatuur houden kost minder dan wanneer je de temperatuur sterk laat schommelen.

Deel met je vrienden:

Social Media